تفاوت فرمت HD و FULL HD در عکاسی و فیلمبرداری

تفاوت full hd و hd

در این مطلب تفاوت ۴ فرمت از جمله اچ دی و فول اچ دی می توان اشاره کرد.

منظور از i و p در فرمت HD چیست؟

HD)High Definition) به نوعی از تصاویر گفته می شود که کیفیت آنها بالاتر از کیفیت معمول شبکه های تلویزیونی است.

به کیفیت معمولی برنامه ها در حالت دیجیتال، SD )Standard Definition) گفته می شود.

البته داشتن تلویزیون HD یا همان HDTV به تنهایی به معنای تماشای تلویزیون با کیفیت بالا (HD) نیست.

یک شرط دیگر این است که باید تصاویر دریافتی از شبکه نیز HD باشد.

 

 

مانند شبکه IRIB HD TEST

به طور کلی فرمت تصویر و تلویزیون ها به ۴ گروه اصلی تقسیم بندی میشوند:

۱- SD ( دوربینهای MD 9000 & 10000 )

۲-HD ( رکورد با دوربینهایی با کادر ۹-۱۶ )

۳- FULL HD ( دوربینهای سری جدید مانند nx و DSLR )

۴- ۴K ( تکنولوژی جدید کیفیت که در کشورهای اروپایی و آمریکایی موجود است )

 

۱-فرمت استاندارد:

در این حالت تصاویر از دقت ۷۲۰ پیکسل به صورت افقی و حداکثر ۵۷۶ پیکسل به صورت عمودی برخوردارند که معمولا در تلویزیون های استاندارد دیده میشود.
این همان کیفیت فیلمهای dvd موجود در بازار است. این گونه دیسکها را چه با کابل HDMI و چه با کابل S-VIDEO وصل کنیم یک کیفیت را به ما ارائه میدهند.

 

۲-فرمت HD:

در فرمت HD که با فو اچ دی تفاوت دارد، کاربر قادر خواهد بود تصاویر را با دقت ۱۲۸۰ پیکسل به صورت افقی و ۷۲۰ پیکسل به صورت عمودی مشاهده کند که در این صورت کیفیت قابل مشاهده بهبود فراوانی می یابد.این فرمت را تحت عنوان HD Ready نیز می شناسند.

 

۳-فرمت فول اچ ادی:

در فرمت Full HD کیفیت تصویر به بهترین حد خود می رسد و کاربر قادر خواهد بود کوچکترین جزئیات تصویر را به راحتی مشاهده کند. در این فرمت تصویر حداکثر ۱۹۲۰ پیکسل به صورت افقی و ۱۰۸۰ پیکسل به صورت عمودی قابل مشاهده خواهد بود. پس به همین علت به این نوع فرمت ۱۰۸۰ نیز اطلاق میشود که در کل نشان دهنده حداکثر پیکسل های تصویر در حالت عمودی است.

فول اچ دی (Full HD) به کیفیت تصویر 1920×1080 پیکسل اشاره دارد. این استاندارد وضوح بالایی را ارائه می‌دهد و در تلویزیون‌ها، مانیتورها و ویدیوها استفاده می‌شود. فول اچ دی تجربه بصری شفاف و غنی‌تری را فراهم می‌کند و برای تماشای فیلم‌ها و بازی‌های ویدیویی ایده‌آل است.

 

 

۴ – ۴K:

رزولوشن ۴k یک اصطلاح عمومی برای دستگاه های است که صفحه نمایشی با رزولوشن افقی ۴،۰۰۰ پیکسل دارند .

و یا به عبارتی ۴k یک وضوح تصویر استاندارد در فیلمبرداری و کارت گرافیک رایانه است که وضوح این فرمت ۴۰۰۰ پیکسل در هر خط تصویر است. یوتیوب جزء سرویسهایی است که این فرمت در آن استفاده می‌شود.ویدئو هایی با وضوح حداکثر ۴۰۹۶ × ۳۰۷۲ (۱۲٫۶ مگاپیکسل، نسبت معیار جنبه ۴:۳)

چندین استاندارد مختلف رزولوشن ۴kدر زمینه تلویزیون های دیجیتال و فیلمبرداری دیجیتال وجود دارد.

در سال ۲۰۱۳، قیمت برخی از مدل های UHDTV زیر ۱۰۰۰ دلار در دسترس مصرف کنندگان قرار گرفته است . به هر حال به دلیل برخی محدودیت ها ، تلویزیون های ۴k هنوز به تولید انبوه نرسیده است.

رزولوشن افقی یک جهش از نسل قبل محسوب میشود که بر اساس رزولوشن عمودی (مانند ۱۰۸۰i ,720p، ۴۸۰p و غیره) کار میکردند. از لحاظ کیفیت رزولوشن ۱۰۸۰p را میتوان با ۲k مقایسه کرد ( ۲k یک زرولوشنافقی با ۱۹۲۰ پیکسل می باشد)

برخی از اسمارت فون های جدید نیز از فرمت فیلم برداری با کیفیت رزولوشن ۴k پشتیبانی میکنند .

 

منظور از i و p در فرمت HD چیست؟

۱-فرمت i: این حرف که از ابتدای کلمه interlace گرفته شده نشان دهنده این موضوع است که در این فرمت تمام پیکسل ها و خطوط در یک زمان پرداازش نمیشوند بلکه در ابتدا تعدادی از پیکسل ها پردازش می شود و در مدت زمان اندکی بقیه پیکسلهای باقی مانده پردازش میشود. به عنوان مثال ۶ پیکسل را تصور کنید که هر کدام یک عدد مشخص از ۱ تا ۶ دارند. حال میخواهیم این ۶ پیکسل را در حالت interlace پردازش کنیم. پس در این روش ابتدا پیکسلهای زوج را پردازش میکنیم، یعنی ۲، ۴ و ۶٫ بعد از این موضوع دقیقا پیکسل های فرد ۱، ۳ و ۵ مورد پردازش قرار میگیرند. با این روش تمام پیکسل ها با اختلاف زمان کمتری نسبت به یکدیگر پردازش میشوند. البته این روش یک مشکل دارد و آن هم ایجاد لرزش تصویر یا Flicker در هنگام افزایش اندازه تصویر وسرعت تعویض فریم ها است.

 

۲-فرمت p: این فرمت نوع توسعه یافته فرمت i است که امروزه در بعضی از تلویزیون های جدید مشاهده میشود. در بیان ساده می توان بزرگترین تفاوت فرمت p با i را در نحوه پردازش پیکسل ها و خطوط دانست. به طور کلی در فرمت progressive تمام خطوط و پیکسل ها در یک زمان پردازش می شود. پس به همین علت تصاویری که براساس این فرمت ساخته میشود فاقد هرگونه لرزش یا Flicker خواهد بود .

 

2 پاسخ
  1. امیر زارعی گفته:

    مقاله‌ی تفاوت فرمت اچ دی و فول اچ دی خیلی جالب و آموزنده بود! توضیحات شما درباره‌ی کیفیت تصویر و رزولوشن هر کدوم واقعاً به من کمک کرد تا بهتر بفهمم چه فرقی بین این دو فرمت وجود داره. نکته‌هایی که در مورد کاربردها و زمان مناسب استفاده از هر فرمت گفتید هم خیلی به کارم آمد. حالا با اطلاعاتی که گرفتم، می‌تونم بهتر انتخاب کنم که چه فرمت‌هایی رو برای تماشای فیلم یا ویدیوهای مورد علاقه‌ام استفاده کنم. واقعاً ممنون که این اطلاعات رو به اشتراک گذاشتید! دمتون گرم!

    پاسخ
  2. sadeg گفته:

    مقاله خیلی خوبی بود و کامل توضیح دادید که فول اچ دی چطور می‌تونه کیفیت تصویر رو بهبود بده. واقعاً برام جالب بود که فهمیدم برای دیدن تصاویر با بهترین وضوح باید به چه نکاتی توجه کنم. فقط کاش بیشتر درباره تفاوت‌های فول اچ دی با رزولوشن‌های بالاتر مثل 4K توضیح می‌دادید. به نظرتون برای کارهای گرافیکی و ویدیو، فول اچ دی هنوز هم کافی هست یا باید به سراغ رزولوشن‌های بالاتر بریم؟

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *