5 نکته مهم عکاسی خیابانی + ترفند های کاربردی
عکاسی خیابانی حرفه ای
عکاسی خیابانی یکی از قدیمی ترین و در عین حال جذاب ترین ژانرهای رشته عکاسی است. اگر سری به موزه های عکاسی زده باشید، عکس های خیابانی جزو اولین عکاس های ثبت شده با دوربین هستند و به راحتی می توانید به اهمیت عکاسی خیابانی در ایران پی ببرید. شاید عده ای تصور کنند که اصلا عکس گرفتن از مردم جامعه و یا اتفاقات ناخواسته چه جذابیتی دارد. عکس های خیابانی بخشی از زندگی و تاریخ یک جامعه را روایت می کنند.
برای درک هدف عکس های خیابانی، باید دغدغه ها و چالش های جامعه را درک کرده باشید. هر شات دوربین، روایت و داستان منحصر به فردی دارد. عکاس برای ثبت ناب ترین قاب های خیابانی باید به اصول کادر بندی مسلط بوده و نگاهی تیز بین داشته باشد. آتلیه تک چهره ها با سابقه ای بالغ بر 40 سال دارای مجوز از اتحادیه عکاسان بوده و انواع خدمات عکاسی از جمله عکاسی لاتاری، عکاسی تولد، عکاسی خیابانی عروس و داماد و انواع خدمات عکاسی خیابان در تهران را ارائه می دهد. در این مقاله از آتلیه عکاسی تک چهره ها شما را بیشتر با ژانر عکاسی خیابانی آشنا می کنیم. اگر به این حوزه از عکاسی علاقه مند هستید، تا پایان با ما همراه شوید.
عکاسی خیابانی چیست؟
عکاسی خیابانی یکی از سبک های عکاسی حرفه ای است که معمولا سوژه مورد نظر، از عکاسی اطلاعی ندارد. در عکاسی خیابانی زندگی روزمره و عادی مردم، دغدغه ها و چالش های جامعه هدف اصلی عکاس است. بی اطلاعی سوژه ها در عکاسی خیابانی موجب ثبت قاب هایی ماندگار می شود که بهترین روایتگر زندگی سوژه ها هستند. اگر بخواهیم عکاسی خیابانی را کمی ملموس تر توضیح دهیم، به عکس های بی هوایی به صورت ناگهانی و در لحظه ثبت می شوند و اغلب ژست های سوژه ها فعالیت های روزمره و عادی است، عکس های خیابانی گفته می شود.
سوژه اصلی در عکس های خیابانی اغلب افراد عادی جامعه هستند. تمرکز عکاس در عکس های خیابانی، احساسات نهفته در چهره سوژه است. عکاسان آماتور برای ژانر عکس های خیابانی، مهارت و تجربه کافی را ندارند. اگر به سبک عکس های خیابانی علاقه دارید باید با تکرار و تمرین مهارت های خود را بالا ببرید.
گاهی عکاسان آماتور عکس های مستند را با عکاسی خیابانی اشتباه می گیرند. ژانر عکاسی در هر دو سبک، غیر منتظره و اصطلاحا بی هوا است. اما در عکاسی مستند از قبل سوژه مشخص می شود و با هوشیاری، عکاس بهترین قاب به ثبت می رسد اما در عکاسی خیابانی تمامی عکس ها بدون برنامه ریزی و فی البداهه ثبت می شوند.
نکات و اصول مهم عکاسی خیابانی
مهارت های اساسی مورد نیاز، برای ثبت قاب هایی ناب از عکاسی خیابانی، کمی فراتر از اصول ساده عکاسی بوده و به مهارت های تجربی بالایی نیاز است. بیشتر عکس های خیابانی در مکان های عمومی ثبت می شود و تیم های عکاسی زبده و حرفه ای با استفاده از فلاش و سیستم های نورپردازی قابل حمل پیشرفته به خلق قاب هایی جذاب و معنادار که با نگاه اول هر بیننده ای را خیره می کند کمک می کنند.
عکاسی خیابانی یعنی سوژه قرار دادن مردم عادی جامعه و این به معنای نیاز به برقراری ارتباط با مردم عادی است. عکاسان خیابانی علاوه بر تسلط بر تکنیک های حرفه ای عکاسی باید از مهارت های اجتماعی لازم نیز برخوردار باشند. در بسیاری از کشورها برای استفاده تجاری از عکس های خیابانی، عکاس ملزم به کسب مجوز از سوژه است.
از دیگر اصول های مهم عکاسی خیابانی می توان به تجهیزات به روز پیشرفته که مناسب این سبک می باشد اشاره کرد. متداول ترین قاب های عکاسی خیابانی به عکاسی پرتره و تصاویری با زاویه عریض تعلق دارد. لنزهای مورد استفاده در عکس های مختلف خیابانی متفاوت بوده اما بعضی از دوربین های پیشرفته و لنز ها می توانند برای سبک های مختلف استفاده شوند. مهارت و تجربه عکاس نکته اصلی در به کارگیری یک لنز و دوربین در موقعیت های مختلف عکاسی خیابانی است.
اهمیت سرعت عمل عکاس در ثبت قاب هایی جذاب
وجه تمایز بسیاری از عکس های خیابانی، راوی بودن تصاویر است. وقتی به تصاویر ثبت شده توسط عکاسان حرفه ای بنگرید، به راحتی محو عکس شده و با گوش دل می توان داستان زندگی سوژه را شنید. یکی از ویژگی های مهم عکاس خیابانی که می تواند آثار او را از سایرین متمایز نماید، سرعت عمل بالا در شکار لحظه ها است.
سرعت عمل مناسب عکاس یکی از فاکتورها و المان های ضروری برای عکاسان حرفه ای شناخته می شود. به قول معروف عکاس خیابانی باید لحظه ها را با لنز دوربین شکار کند. شناخت کافی نسبت به تجهیزات مورد استفاده موجب بالا رفتن سرعت عمل عکاس و ثبت سریع لحظات خاص می شود.
5 نکته مهم در عکاسی خیابانی
۱- انتخاب بهترین لنز
یکی از فاکتورهای مهم در عکاسی خیابانی، انتخاب لنز مناسب است. بسیاری از افراد ممکن است در اولین انتخاب به دنبال لنز تلهفتو بروند؛ اما غافل از اینکه توجه مردم با دیدن لنزی بزرگ جلب میشود و دیگر نمیتوان نام عکاسی خیابانی را روی این کار نهاد. اگر میخواهید زیاد جلبتوجه نکنید، باید یک لنز واید انتخاب کنید و به دل سوژهها بزنید. این کار باعث میشود تا بتوانید تصاویری ثبت کنید که شلوغی و تلاطم زندگی شهری را به خوبی نشان دهد. بسیاری از عکاسان خیابانی حتی بهجای دوربینهای دیاسالآر از دوربینهای کامپکت استفاده میکنند که سبک و جمعوجور هستند و میتوانند پاسخگوی بسیاری از نیازهای اولیه برای عکاسی خیابانی باشند.
۲– تنظیمات دوربین
آسانترین و سریعترین تنظیمات موجود برای عکاسی خیابانی را میتوان در حالت AV یا همان اولویت گشادگی دیافراگم یافت. در این حالت خود کاربر بهصورت دستی گشادگی دیافراگم و ISO را تعیین میکند و سرعت شاتر را هم خود دوربین بهطور خودکار و متناسب با دیگر پارامترها تنظیم میکند. تنظیمات معمول برای یک روز آفتابی شامل f/16 و ISO بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ است. در این حالت اگر دوربین سرعت شاتری سریعتر از یک دویستم ثانیه را برگزیند، یعنی شرایط خوب است و میتوانید عکاسی را شروع کنید.
در غیر این صورت، اگر سرعت شاتر دوربین کندتر از یکهشتادم ثانیه باشد، بهاحتمالزیاد با تصاویر ثبتی تار مواجه خواهید شد. برای غلبه بر این مشکل هم تنها چاره زیادکردن ISO یا گشادگی دیافراگم است. اگر هم مبتدی هستید میتوانید از همان ابتدا حالت خودکار یا برنامهای دوربین را انتخاب کنید و با این تنظیمات درگیر نشوید. در این حالت هم میتوانید با استفاده از پارامتر EV، نور را بهدلخواه تنظیم کنید.
گرچه حالت خودکار دوربین میتواند در شرایطی که وقت تنظیم کردن بهصورت دستی را ندارید، کمکحال شما باشد، اما استفاده از این حالت در نور کم پیشنهاد نمیشود؛ چراکه سرعت شاتر پایین میآید و نمیتوان تصاویری ثبت کرد که بهاصطلاح فریز شده باشند.
۳– به سوژه نزدیک شوید
درست برخلاف لنزهای تله، استفاده از یک لنز واید به شما این امکان را میدهد که به خوبی به سوژهها نزدیک شوید و این احساس را تلقی میکند که عکاس در لحظه و در مکان بوده و توانسته حس موجود در فضا را به خوبی به تصویر بکشد. بهترین تصاویر خیابانی همیشه موقعی ثبت شدهاند که عکاس به دل جمعیت و شلوغی زده و توانسته سوژههای نابی پیدا کند. به تعبیری دیگر در این تصاویر حتی در مواقعی عکاس بهقدری به سوژه نزدیک میشود که تنها چند سانتیمتر با آن فاصله دارد.
۴– دوربین را با خود به همهجا ببرید
در یک کلام باید بگوییم عکاسی خیابانی زمان و مکان نمیشناسد! در این سبک هیچ سوژهای منتظر عکاس نیست تا از راه برسد و آن را به تصویر بکشد. میتوان گفت عکاسی خیابانی، عکاسی لحظههاست و فرصتی است برای به اشتراک گذاری چیزی که عکاس با چشمانش میبیند. دروازهای است از چشمان عکاس به چشمان مخاطب و یکعکاس حرفهای نمیتواند بهسادگی از کنار سوژههای لحظهای عبور کند؛ پس باید دوربینش را جزئی از خود بداند.
با این اوصاف میتوان اصطلاح «لحظهی طلایی» را به این مواقع اطلاق کرد که در آن لحظه، عکاس فقط چند صدمثانیه فرصت ثبت سوژه را دارد.
۵– به ندای درونیتان اهمیت ندهید!
بعضی از عکاسان با پدیدهای به نام ترس از سوژه دستوپنجه نرم میکنند که آنها را از وارد شدن به این سبکبازمیدارد. این ترس چیزی نیست جز اینکه هنگام عکاسی، سوژه خشمگین شود، عکاس را تهدید جانی کند و یا حتی با پلیس تماس بگیرد. اینها همه منطقی به نظر میرسند اما میتوان با بهکارگیری روشهایی بر این ترس غلبه کرد.
برای شروع میتوانید بهجای ایستادن در وسط خیابان با دوربینی در دست که سوژهها را میترساند، در پیادهروها و کافهها جایی را برای نشستن انتخاب کنید و منتظر عبور سوژهها باشید. با این کار کمتر موردتوجه مردم قرار خواهید گرفت و آسایش بیشتری برای عکاسی خواهید داشت.
راه دیگری که میتوان پیشنهاد کرد این است که هنگام عکاسی، از هندزفری استفاده کنید و به موسیقی گوش فرا دهید. این کار باعث آرامش بیشتر میشود اما مبتدیان باید با مراقبت بیشتری به مکانهای شلوغ و پرجمعیت بروند تا از گزند خطرات احتمالی در امان باشند.
چرا آتلیه تک چهره ها را انتخاب کنیم؟
در پاسخ این سوال باید بگوئیم که آتلیه تک چهره ها جزو پیشگامان انواع ژانرهای عکاسی در تهران بوده و همواره با ارائه با کیفیت ترین خدمات رضایت مراجعه کنندگان را در اولویت کاری و حرفه ای خود قرار داده است. آتلیه تک چهره ها با سابقه ای بالغ بر 40 سال دارای مجوز از اتحادیه عکاسان بوده و انواع خدمات عکاسی از جمله عکاسی لاتاری، عکاسی تولد، عکاسی خیابانی عروس و داماد و انواع خدمات عکاسی خیابان در تهران را ارائه می دهد. برای استعلام قیمت عکاسی خیابانی و اطلاع از شرایط عکاسی خیابانی با شماره های مندرج در وب سایت تک چهره ها تماس حاصل فرمائید.
مقالهی ۵ نکته مهم عکاسی خیابانی واقعاً منو به وجد آورد! این که چطور باید با محیط و سوژهها ارتباط برقرار کنیم، نکتهای بود که همیشه بهش فکر میکردم. توضیحات شما دربارهی استفاده از نور طبیعی و انتخاب زوایای مناسب، به شدت به کارم اومد. بهخصوص اون قسمتهایی که دربارهی اهمیت لحظهها و ثبت احساسات واقعی صحبت کردید، خیلی الهامبخش بود. حالا با این نکات، میدونم چطور میتونم عکسهای جذابتری بگیرم و داستانهای واقعی رو از خیابانها ثبت کنم. واقعاً ممنون که این تجربیات رو با ما به اشتراک گذاشتید! حتماً سعی میکنم این نکات رو در عکاسیهای بعدیم به کار ببرم!
مقالهتون درباره عکاسی خیابانی واقعاً جذاب بود! نکاتتون درباره انتخاب سوژه و استفاده از نور طبیعی خیلی به درد من خورد. واقعاً عکاسی خیابانی یه هنر خاصه که به خیلی از جزئیات نیاز داره. فقط ای کاش بیشتر درباره چطور گرفتن عکسهای طبیعی از مردم بدون اینکه اذیت بشن توضیح میدادین. به نظرتون چطور میشه در عکاسی خیابانی از افراد عکس گرفت که هم طبیعی باشه و هم باعث ناراحتی کسی نشه؟